Κατάχωση θέλει η διοίκηση των ΗΣΑΠ για το Βωμό των Δώδεκα Θεών

Η είδηση πέρασε στα "ψιλά" της επικαιρότητας πριν από έναν περίπου μήνα. "Τμήμα του Βωμού των Δώδεκα Θεών στην Αρχαία Αγορά, που προϊδεάζει μόνο για το σύνολο του μνημείου, ανέσκαψαν οι αρχαιολόγοι κάτω από τις γραμμές του ΗΣΑΠ κοντά στο Θησείο. Οι ειδικοί μιλούν για ανακάλυψη υψίστης σημασίας, αλλά η διοίκηση του ΗΣΑΠ έχει διατάξει κατάχωση".

Κι όμως, αυτό για το οποίο η διοίκηση του ΗΣΑΠ, διέταξε κατάχωση, είναι μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων.

Πρόκειται-όπως γράφει η Καθημερινή- για ένα από τα αρχαιότερα μνημεία της πόλης, που αποτελούσε ορόσημο και θεωρούνταν ουσιαστικά το κέντρο της, εφόσον χρησιμοποιούνταν ως αφετηρία για τη μέτρηση των αποστάσεων. Ηταν η «Πλατεία Συντάγματος» της αρχαίας Αθήνας, όπως λένε χαρακτηριστικά αρχαιολόγοι.

Και ενώ η αρχαιότητα προβάλλει σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια στο μίζερο παρόν, οι ΗΣΑΠ δεν επιθυμούν να δώσουν το χρόνο στους αρχαιολόγους να συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία και να ωριμάσει η σκέψη για το χειρισμό της κατάστασης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, "η νέα αυτή ανακάλυψη επαναφέρει τη σύγκρουση δύο προσεγγίσεων. Ο ΗΣΑΠ βιάζεται να ολοκληρώσει ένα έργο το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει και έχει ταλαιπωρήσει το κοινό. Από την άλλη, οι αρχαιολόγοι επισημαίνουν τη μοναδικότητα της ανακάλυψης και παρουσιάζουν το ζήτημα ως μία σπάνια ευκαιρία για να δούμε εξ αρχής την οργάνωση της τοπιογραφίας των αρχαίων Αθηνών μέσα στα όρια της σύγχρονης πόλης (με προφανή τα μακροπρόθεσμα οφέλη στον τουρισμό και στην προβολή της Αθήνας)".

Η διοίκηση των ΗΣΑΠ θέλει να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα ,όμως ακόμη κι αν το δούμε πιο κυνικά, ερμηνεύοντας και τις δηλώσεις της Τρόικας για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας (είπαν ότι δεν θα εκποιηθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας) , πιο σίγουρο είναι να μας μείνει ο Βωμός των Δώδεκα Θεών ως εθνικό περιουσιακό στοιχείο παρά ο ΗΣΑΠ.

Για τους αρχαιολόγους, η προοπτική κατάχωσης αυτού του εξαιρετικού ευρήματος προκαλεί απογοητευτικές σκέψεις για τις βασικές επιλογές μας ως κοινωνίας. Καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα παρελθόν, λένε, του οποίου αποδεικνυόμαστε κατώτεροι, ακόμη και σε επίπεδο αδυναμίας κατανόησής του. "Αν γίνει κατάχωση, τότε ως κοινωνία θα έχουμε παραδεχθεί ότι δεν μπορέσαμε, ότι άλλοι υπαγορεύουν τους κανόνες, όσοι καταλήστευσαν τον τόπο και, το κυριότερο, όσοι εκμαύλισαν τους ανθρώπους, όσοι συνέβαλαν να χάσουν οι Ελληνες την αξιοπρέπεια της φτώχειας και της ολιγάρκειάς τους, όσοι ξεπούλησαν τη συνείδηση του εμείς αντί του εφήμερου εγώ, όσοι συστηματικά διέσυραν, ευτέλισαν και κατέστησαν το παρελθόν ανυπόληπτο αντί του δανείου ευμαρούς παρόντος», λέει χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας κ. Αγγελος Π. Ματθαίου στην εφημερίδα.

Οι αρχαιολόγοι προτείνουν υπερύψωση της γραμμής ή μεταφορά του βωμού και μιλάνε για ανακάλυψη υψίστης σημασίας, ικανή να ανατρέψει τη ματιά μας πάνω στη διαμορφούμενη τοπιογραφία της αρχαίας πόλης. «Λίγα μνημεία των αρχαίων Αθηνών αναφέρει ο Θουκυδίδης στην ιστορία του», λέει η αρχαιολόγος Ανδρονίκη Μακρή. «Από αυτά ακόμη λιγότερα έχουν βρεθεί και υπάρχουν μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους της ασφυκτικά χτισμένης σύγχρονης πόλης. Αν κάποιος μας ρωτούσε, "ποια στάση πρέπει να έχουμε προς αυτά τα μνημεία εμείς οι σημερινοί Ελληνες", η απάντηση είναι προφανής. Να τα διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Να τα αναδείξουμε και να τα προβάλουμε με κάθε τρόπο».

Ο Βωμός των Δώδεκα Θεών (ένα μικρό τμήμα του είναι ορατό στην Αρχαία Αγορά) βρίσκεται σχεδόν στο σύνολό του κάτω από τις γραμμές του τρένου. Οι ΗΣΑΠ δεν επιθυμούν να δώσουν χρόνο στους αρχαιολόγους να συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία και να ωριμάσει η σκέψη για τον χειρισμό της κατάστασης. Κατά τους αρχαιολόγους, η ανακάλυψη είναι 100% ασφαλής ως προς την ιστορική της ταυτοποίηση, δεν επιδέχεται δηλαδή αμφισβήτηση, διότι ο Βωμός είναι από τα έντονα μαρτυρημένα μνημεία από φιλολογικής απόψεως.


Απο την Εφημερίδα LIFO

No comments:

Post a Comment